Bye-bye allergia!

Tavaszi virágok finom illata leng körül és a nyárfa pihéi is kedvesen szállingóznak mindenfelé. Ismered az érzést, amikor egyik pillanatról a másikra elkezdesz tüsszögni, folyik az orrod, mintha kinyitották volna a csapot, és végeérhetetlenül könnyezik és viszket a szemed, ami pillanatok alatt a többszörösére dagadt? Igen, én is voltam allergiás! Gimis koromban 2 nyaram is azzal telt, hogy 2-3 naponta hol folyt az orromból a víz és könnyezett a szemem, hol nem. Majd amilyen váratlanul tört ki az allergia az életemben, olyan váratlanul el is múlt. De sajnos nem mindenkinek múlik el ilyen könnyen. Napjainkban egyre több az allergiás reakció, és én is nemrég vettem észre, hogy 20 allergia mentes év után újabban eszméletlenül viszket és könnyezik a szemem a macskaszőrtől – pedig mindig imádtam a macskákat, most is. Rengeteget változott a világ, nagyon felgyorsult az élet és talán még sosem ért ennyire sok impulzus, inger, – fizikai, érzelmi és tudati szinten egyaránt – mint most. Ez mind terhelés a szervezeted számára, amitől időről időre besokallhat. De nézzük csak meg közelebbről!

Mi is az allergia?

Az allergia fizikai szinten nem más, mint az immunrendszer túlérzékeny, túlfokozott reakciója a szervezetet terhelő egy vagy több anyagra.

A test egyszerűen így jelzi, hogy valamiből túl sok, telítődött és védekezni kezd. Az allergén anyagok rendkívül sokfélék lehetnek, megtalálhatóak a levegőben (pollenek, poratka, szmog, egyéb szennyeződés), a mosó- és tisztítószerekben, az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben és fémekben egyaránt.

Mik a légúti allergia tünetei?

Az allergia érintheti az orrot, a hörgőket és a szemeket egyaránt, így a legúti allergiák megnyilvánulhatnak, mint:

Allergás orrfolyás: amikor rohamokban tör Rád a tüsszögés és az orrfolyás, az orrlyukakban csiklandozást, viszketést érzel. Mint a híres szénanátha a pollen szezon idején.

Asztmás roham: amikor légzési nehézséged van, légszomjad van, zihálsz – köhögéssel vagy anélkül.

Kötőhártya: amikor szemeid vörösek, folyamatosan viszketnek, könnyeznek és be vannak dagadva, nehezen viselik az erős fényt. A kontaktlencse viselése súlyosbíthatja a tüneteket.

Napjainkban a leggyakoribb légúti allergiákat okozó allergének a poratkák, pollenek, háziállatok (macska, rágcsálók), a penész és a csótányok.

Emellett fontos tudnod, hogy sok allergia hátterében a dohányzás, a szmog és a májterheltség is nagymértékben jelen van, így ezek elkerülésével is sokat tehetsz azért, hogy elmúljanak az allergiás tüneteid. Az aromaterápia rendkívül jó lehetőségeket nyújt a májméregtelenítés területén is személyre szabott terápia keretén belül.

Mit üzen a tested az allergiával?

Azt, hogy egy vagy több dolgon változtatnod kell.

Mit tegyél, ha légúti allergiád van?

A leghatékonyabb megoldás, ha elkerülöd a Téged allergizáló anyagokat. Azonban ez sokszor bonyolult vagy nem nem életszerű, mert van, hogy nem sikerül pontosan azonosítani az allergént, vagy túl sok anyagra vagy egyszerre allergiás, vagy olyan anyagra, amit nem tudsz elkerülni.

Abban az esetben, amikor ismered az allergiád okát és időszakát, mint a szénanátha esetében, akkor célszerű egy alapkezelést végezni, mellyel egyik évről a másikra folyamatosan csökkentheted a tüneteket. A francia aromaterápia tudományos kutatásai és gyakorlati tapasztalata szerint a Bio Tárkony illóolaj és a Bio Feketeköménymag olaj belsőleges kúraszerű alkalmazása nagyon hatékonyan csökkenti szénanátha és a szezonális allergiás nátha tüneteit.

Ha az allergia megtelepedett benned és elzárja a légutakat, akkor érdemes a Bio Tárkony illóolajat kombinálnod más illóolajokkal, például a duzzanatcsökkentő Bio Eukaliptusz radiata illóolajjal és antiallergén, gyulladáscsökkentő és viszketés csillapító Római kamilla illóolajjal. Amennyiben a szemed is érintett és gyulladt a kötőhártya, akkor a hidrolátumokhoz érdemes segítségért fordulnod, a Bio Kék kamilla virágvíz, a Bio Római kamilla virágvíz, a Bio Búzavirág vize vagy a Bio Csillagszem virágvíz spray minden bizonnyal segítségedre lesz.

Fontos, hogy a szemeidbe SOHA ne kerüljön illóolaj!

Miben segítenek az illóolajok?

Az illóolajok hatékonysága abban rejlik, hogy lényed egészére hatnak, tehát nem csak testi és tüneti szinten, hanem az érzelmi-gondolati és tudati szinteken egyaránt erőteljesen és rendkívül gyorsan. Testi szinten abban segítenek, hogy csökkentik az allergiás reakciót, újra felszabadítják a légutakat. Érzelmi és gondolati szinten azt érzed majd, hogy végre megkönnyebbülsz, felszabadulsz a blokkoltság és a beszűkültség érzelemvilágából, gondolataid újra szabadon szárnyalnak, és tudati szinten pedig könnyebben megláthatod, hogy mik azok a dolgok, amiket érdemes „kisöpörnöd” az életedből.

Alkalmazás

Javaslat: Használat előtt mindig végezz bőrtesztet, mert egyéni érzékenység bárkinél előfordulhat. Ehhez 1 csepp illóolajat cseppents a könyökhajlatodba, majd várj 1 órát. Ha kipirosodást, viszketést, égő érzést tapasztalsz, akkor a bekent bőrfelületet bőséges növényi olajjal töröld át és a továbbiakban ne alkalmazd az allergiát okozó illóolajat, keveréket. Ha torokduzzanatot és nehézlégzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A próbától számított 24 órán belül jelentkezhet allergiás reakció.

FIGYELEM: Bármely probléma esetén először fordulj orvoshoz! Az aromaterápia egy alternatív természetes kiegészítő gyógymód, mely nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist és kezelést! Ebben a bejegyzésben található információk tájékoztató jellegűek, nemzetközi aromatológusok tudományos kutatási eredményein és tapasztalatain alapulnak, szakirodalmi könyveikben megtalálhatóak, melyeket névvel jelöltünk. A recepteket és információkat kizárólag saját felelősségedre alkalmazhatod. A NaturaMia nem vállal felelősséget az orvosi kezelés elmulasztásából vagy bármely egyéni érzékenységből vagy nem megfelelő kezelésből fakadó egészségi problémákért, sem anyagi károkért.

Receptek

LÉGZŐSZERVI ALLERGIÁK

Keverd össze egy 15 ml-es cseppentős üvegbe:

Bio Tárkony illóolaj 1 ml (Artemisia dracunculus)

Bio Ravintsara illóolaj 1 ml (Cinnamomum camphora ct cineol)

Római kamilla illóolaj 15 csepp (Anthemis nobilis)

Manuka illóolaj 10 csepp (Leptospermum scoparium)

Bio Feketeköménymag olaj 12 ml (Nigella sativa)

Alkalmazás: területenként 6 cseppel masszírozd be gyengéden a solar plexsus (köldök csakra), mellkas és hát felső szakaszát napi 2-3-szor, 6 napon át, majd tarts 1 nap szünetet. Szükség esetén ismételheted.

DIFFÚZORBA

Bio Eukaliptusz radiata illóolaj 2 csepp (Eucalyptus radiata)

Bio Ravintsara illóolaj 2 csepp (Cinnamomum camphora ct cineol)

Bio Citrom illóolaj 4 csepp (Citrus limonum)

Alkalmazás: párologtasd diffúzorral otthonodban, munkahelyi irodádban vagy akár az autódban napi 3×20 percen keresztül a legérintettebb órákban.

INHALÁTOR STICK

Bio Tárkony illóolaj 8 csepp (Artemisia dracunculus)

Bio Eukaliptusz radiata illóolaj 8 csepp (Eucalyptus radiata)

Római kamilla illóolaj 4 csepp (Anthemis nobilis)

Alkalmazás: mélyen lélegezd be az egyik orrlyukon, miközben a másik orrlyukat befogod, majd a másik orrlyukon is ugyanígy. Igény szerinti gyakorisággal alkalmazhatod, napi 3-szor ajánlott.

ORRSPRAY

Keverd össze egy 50 ml-es orrspray üvegbe:

Bio Tárkony illóolaj  10 csepp (Artemisia dracunculus)

Bio Eukaliptusz radiata illóolaj 10 csepp (Eucalyptus radiata)

Római kamilla illóolaj 6 csepp (Anthemis nobilis)

Manuka illóolaj 4 csepp (Leptospermum scoparium)

Bio Ricinus olaj 10 ml (Ricinus communis)

Bio Szezám olaj 39 ml (Sesamum indicum)

Alkalmazás: mindkét orrlyukba 1-1 befúvást alkalmazz napi 4-szer 5 napon át vagy tovább, ha szükséges.

SZÉNANÁTHA

Keverd össze egy 10 ml-es cseppentős üvegbe:

Bio Tárkony illóolaj 5 ml (Artemisia dracunculus)

Bio Ravintsara illóolaj 5 ml (Cinnamomum camphora ct cineol)

Alkalmazás: területenként 2 cseppel masszírozd be gyengéden az orrtő, mellkas és a hát felső szakaszát napi 2-3 alkalommal.

Emellett készíts a keverékből 20 cseppel INHALÁTOR STICK-et, mellyel igény szerinti gyakorisággal könnyítheted a légzésedet. Ehhez mélyen lélegezd be az egyik orrlyukon, miközben a másik orrlyukat befogod, majd a másik orrlyukon is ugyanígy.

SZÉNANÁTHA – L. Bosson

Keverd össze egy 200 ml-es flakonba:

Bio Orbáncfű hidrolátum 100 ml (Hypericum perforatum)

Bio Kék kamilla hidrolátum 100 ml (Matricaria recutita)

Alkalmazás: a hidolátum keverékből 1 evőkanállal keverj bele 1,5 liter tiszta vízbe és a nap folyamán fogyaszd el.

A kúrát kezdd el az allergia szezon várható kezdete előtt 2-3 héttel és folytasd egészen a végéig.

Ezek mellett a Bio Mirtusz hidrolátumot (Myrtus communis) is felhasználhatod a tünetek enyhítésére, amely spray formában enyhíti az allergiás szemviszketést.

ALLERGIÁS ASZTMA

Keverd össze egy 10 ml-es cseppentős üvegbe:

Bio Tárkony illóolaj 1,5 ml (Artemisia dracunculus)

Római kamilla illóolaj 1 ml (Anthemis nobilis)

Varádics illóolaj 1 ml (Tanacetum annuum)

Bio Fogpiszkálófű illóolaj 0,5 ml (Ammi visnaga)

Bio Feketeköménymag olaj 4 ml (Nigella sativa)

Bio Kalabafa olaj 2 ml (Calophyllum inophyllum)

Alkalmazás: 5-5 cseppel masszírozd be a mellkas és a hát felső szakaszát, valamint a gerincoszlop mentén, napi 6-szor.

Figyelmeztetés! A keverékben található Bio Fogpiszkálófű illóolaj bőrre kenve fényérzékenyít, tehát a bekenéstől számított 8 órán át ne érje napfény/UV a bekent bőrterületet!

ALLERGIÁS ÉS IDEGI ASZTMA – D. Baudoux

Keverd össze egy 10 ml-es cseppentős üvegbe:

Bio Tárkony illóolaj 2 ml (Artemisia dracunculus)

Bio Citromverbéna illóolaj 1 ml (Lippia citriodora)

Bio Vörös Mirtusz illóolaj 1 ml (Myrtus communis ct myrtenyl)

Bio Kúszó fajdbogyó illóolaj 1 ml (Gaultheria fragrantissima)

Bio Mandarin illóolaj 2 ml (Citrus reticulata)

Alkalmazás: 6-6 cseppel masszírozd be a mellkas és a hát felső szakaszát a roham kezdete előtt vagy közben és ismételd 30 percenként a teljes javulásig.

Figyelmeztetés! A keverékben található Bio Mandarin illóolaj bőrre kenve fényérzékenyít, tehát a bekenéstől számított 8 órán át ne érje napfény/UV a bekent bőrterületet!

ALLERGIÁS NÁTHA, SZÉNANÁTHA ORRCSEPP – D. Baudoux

Keverd össze egy 5 ml-es cseppentős üvegbe:

Római kamilla illóolaj 15 csepp (Anthemis nobilis)

Bio Borsmenta illóolaj 15 csepp (Mentha piperita)

Bio Geránium illóolaj 20 csepp (Pelargonium asperum Egypt)

Alkalmazás: ezt a keveréket higítsd Bio Körömvirág olajjal 1:100 arányban, tehát 1 csepp keverékhez tegyél 100 csepp Bio Körömvirág olajat egy pipettás üvegbe. Az így kapott kapott keverékből cseppents 3-3 cseppet mindkét orrlyukba szükség esetén napi 3-5 alkalommal.

Figyelmeztetés! Ez a keverék ellenjavallt 6 éves kor alatti gyermekeknek, illetve várandós és szoptatós édesanyáknak!

A szükséges illóolajokat beszerezheted webshopunkban, 100% tiszta, bevizsgált, terápiás minőségben! Nálunk a kellékeket is megtalálod!


Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Még több receptet szeretnél ebben a témában? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre és olvasd elsőként legközelebbi, szénanátháról szóló bejegyzésünket! Emellett egyedi praktikákkal és ajánlatokkal kedveskedünk!

Feliratkozom a hírlevélre  


Bibliográfia

Lydia Bosson: Hydrolathérapie

Dominique Baudoux: Guide pratique d’Aromathérapie familiale et scientifique

Dominique Baudoux: L’aromathérapie – Se soigner par les huiles essentielles

You may also like

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT A LEGFRISSEBB AKCIÓKRÓL ÉS RECEPTEKRŐL ÉS MOST 10%-os KUPONT ADUNK AJÁNDÉKBA
Ne jelenjen meg többet