TOP5 Bio parfüm DIY

Minden parfümnek lelke van… ahogy az illóolajok keverednek egymással, különös átalakulásba kezdenek. Folyamatosan érnek és mesélnek Neked. Csak lélegezd be mélyen és hallgasd!

Miért érdemes saját parfümöt készíteni?

Ami talán a legizgalmasabb ebben, hogy ez a Te illatod lesz. Olyan, amilyet szeretnél és ami a leginkább kifejez és támogat Téged. Aztán az is nagyon fontos, hogy a parfüm, amit minden nap magadra fújsz az természetes alapanyagokból legyen. Sajnos a mostani parfümök óriási százaléka mesterséges, vegyi és ráadásul hormon-stimuláns alapanyagokból áll, ami rövid-közép és hosszútávon is káros a szervezetedre, sőt a vizeken keresztül a természetre is. Ezen felül pedig az illat komoly befolyással bír a viselkedésedre, a döntéseidre, a gondolataidra és a hangulatodra egyaránt. Összességében tehát nagyon nem mindegy, hogy nap, mint nap milyen illatokkal veszed körül magad. Az óriási örömhír, hogy amennyiben valóban természetes, tiszta, bevizsgált terápiás minőségű illóolajokból készítesz parfümöt és azt használod, akkor fantasztikusan kihasználhatod a Hozzád illően megválogatott illatok és azok hatásainak minden előnyét. Például készíthetsz magadnak örömöt és mediterrán napfényt hozó, citrusos-virágos parfümöt, ami nem mellesleg stresszoldó és kiegyensúlyozó, akár önbizalmat és önkifejezést erősítő hatással támogat majd. Akár randira mész, akár tárgyalásra, mindenhol jól jön, ha ilyen illattal veszed körül magad – és ami a legjobb, hogy a környezetedre is nagy eséllyel ugyanilyen pozitív hatással lesz majd.

Amit már az elején érdemes elfogadni, hogy az illóolaj alapvető természete az, hogy elillan. 🙂 Tehát ne várd tőle ugyanazt, mint a szintetikus parfümtől, hogy napokig érezni lehet az illatát, mert ez hiú ábránd. Persze jobban belemélyedve a parfümológiába lehet kísérletezni a hosszabban tartó illatok keverékének arányával, de nem érdemes elfelejteni azt az alapvetést, miszerint a természetes az a természete szerint működik.

Az illatok típusuk szerint 3 fő csoportba sorolhatók:

  • fej illatjegy (pl citrom és citrusfélék) 
  • szív illatjegy (pl damaszkuszi rózsa és más virágok)
  • alap vagy bázis illatjegy (szantálfa és más gyanták, gyökerek illatai)

Alapvetően elmondható, hogy a fej illatjegyek érezhetőek azonnal egy keverékben és ezek illannak el a leghamarabb (kb 1,5-2 óra), a szív illatjegyek később bontakoznak ki igazán és hosszabban érezhetőek (kb 6-8 óra), a bázis illatjegyek adják az illatkompozíció alapját és mélységét és ezek tartanak ki leghosszabban (akár 24 óra).

Parfümről akkor beszélhetünk, ha a parfüm illóolaj tartalma eléri vagy meghaladja a 20%-ot és akár 40% is lehet. Én most ilyen recepteket írtam Neked. Fontos, hogy parfüm készítéséhez 96%-os alkoholt használj, mert sok illóolaj nem oldódik teljesen még a 70%-os alkoholban sem.

Receptek

Dolce vita parfüm – afrodiziákum

Bio Narancs  illóolaj 6,5 ml (Citrus sinensis)

Bio Damaszkuszi rózsa illóolaj 10 csepp (Rosa damascena)

Bio Vanília illóolaj 2 ml (Vanilia planifolia)

Bio Damaszkuszi rózsa virágvíz 3 ml (Rosa damascena)

Bio alkohol 18 ml

Illatos verbéna parfüm – frissítő, kiegyensúlyoz

Bio Citromverbéna illóolaj 5 ml (Lippia citriodora)

Bio Indiai citromfű illóolaj 3 ml (Cymbopogon flexuosus)

Bio Citrom illóolaj (furokumarin mentes) 2 ml  (Citrus limonum)

Bio Citromverbéna virágvíz 3 ml (Lippia citriodora)

Bio alkohol 17 ml

Citrus harmat parfüm – frissítő, energia

Bio Citrom illóolaj (furokumarin mentes) 2 ml (Citrus limonum)

Bio Narancs illóolaj 1 ml (Citrus sinensis)

Bio Grapefruit illóolaj (furokumarin mentes) 40 csepp (Citrus paradisii)

Bergamottmenta illóolaj 3 ml (Mentha x citrata)

Kubeba illóolaj 40 csepp (Litsea cubeba)

Bio Neroli – narancsvirág víz 3 ml (Citrus aurantium fleur)

Bio alkohol 18,4 ml

Igéző virágos parfüm – afrodiziákum

Bio Ylang-ylang illóolaj 1,5 ml (Cananga odorata)

Bio Vanília illóolaj 1,5 ml (Vanilia planifolia)

Jázmin sambac absolut 0,5 ml (Jasmin sambac)

Bio Geránium bourbon illóolaj 1 ml (Pelargonium graveolens var Bourbon)

Bio Citromfű illóolaj 0,5 ml (Melissa officinalis)

Bio Citrom illóolaj (furokumarin mentes) 1 ml (Citrus limonum)

Bio Damaszkuszi rózsa virágvíz 3 ml (Rosa damascena)

Bio alkohol 21 ml

Narancs&Champaka parfüm – afrodiziákum

Bio Narancs 8,5 ml (Citrus sinensis)

Champaka virág absolut 0,5 ml (Michelia champaca)

Bio Neroli – narancsvirág víz 3 ml (Citrus aurantium fleur)

Bio alkohol 18 ml

A receptek elkészítéséhez szükséges pipettát, parfüm üveget, illetve barnaüveget a webshop Kellékek menüben találod.

Elkészítés

Készítsd elő az összetevőket és egy tiszta, használatlan barnaüveget, amelybe a keveréket készíted. Fontos, hogy először az illóolajokat cseppentsd az üvegbe és finom körkörös mozdulatokkal keverd össze. Majd pipettával mérd hozzá a 96%-os bio alkoholt és az üveget lezárva alaposan keverd össze, hogy az illóolajok teljesen feloldódjanak az alkoholban. Ezután pipettával mérd hozzá a virágvizet. Majd csavard rá szorosan az üvegre a kupakot és jól keverd össze a keveréket. Cimkézd fel, hogy mit tartalmaz az üveg és mikor készült. Tedd a keveréket száraz hűvös helyre és hagyd érni 4 hétig. Miután letelt a 4 hét, tedd a keveréket 1 napra hűtőszekrénybe. Végül szűrd át a parfümöt egy finom szűrőpapíron át (pl dm-ben kapható tea filter szűrőpapír) és öntsd bele egy új, tiszta parfüm üvegbe.

Voila! – kész a teljesen bio és egyben terápiás minőségű és hatású parfümöd. A Te egyedi, saját illatod!

Hatása

A választott illóolajoktól és virágvizektől függ, nézd meg, hogy azok milyen hatásokkal rendelkeznek – a parfümöd hatására is alapvetően azok lesznek a jellemzőek. És még valami különleges, megmagyarázhatatlan plusz – ami a természetből születik, és amiért én annyira szeretem az aromaterápiát.

Alkalmazás

Alapvetően olyan helyekre érdemes fújni a bőrön, ami ütőér közelében van, mert így sokkal intenzívebben érződik majd az illat. Ilyenek lehetnek a nyak, csukló belső fele és más izgalmas testrészek, mint térdhajlat, boka… én a hajamra is szeretek parfümöt tenni kiegészítésként 🙂

Alkalmazás előtt mindig végezz bőrtesztet, mert egyéni érzékenység bárkinél előfordulhat.

Ehhez egy csepp illóolajat cseppents a könyökhajlatodba, majd várj 1 órát. Ha kipirosodást, viszketést, égő érzést tapasztalsz, akkor a bekent bőrfelületet bőséges növényi olajjal töröld át és a továbbiakban ne használd bőrön az allergiát okozó illóolajat, parfümöt. A próbától számított 24 órán belül jelentkezhet allergiás reakció.

Fontos: nyálkahártyára soha ne fújj parfümöt, mert az alkohol és bizonyos illóolajok erősen irritálhatják azt, adott esetbén égési sérülést is okozhatnak! 

Figyelj oda és tájékozódj, hogy az általad  választott illóolajok nem okoznak-e fényérzékenységet, mert ez esetben csak olyan bőrfelületre fújd a parfümöt, ahol ruhával tudod fedni a napfény elől. A fenti 5 receptet úgy alkottam meg, hogy azok nem fényérzékenyítő hatásúak, amennyiben pontosan azokkal az összetevőkkel készíted, amiket ajánlottam.

Illetve, ha a parfümödnek sárgás, narancsos vagy kékes színe van, akkor számolj azzal, hogy megfoghatja a ruhádat, tehát ezeket a parfümöket semmiképpen ne fújd a ruhádra.

A hozzávalókat 100% természetes, bevizsgált, terápiás minőségben beszerezheted webshopunkban az illóolajok, virágvizek és kellékek menüben!


Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal! 

Iratkozz fel hírlevelünkre, melyben egyedi praktikákkal és akciókkal várunk!

Feliratkozom a hírlevélre  

 

You may also like

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT A LEGFRISSEBB AKCIÓKRÓL ÉS RECEPTEKRŐL ÉS MOST 10%-os KUPONT ADUNK AJÁNDÉKBA
Ne jelenjen meg többet